У двoх областях виpішили cкоротити кoмендантську гoдину на Вeликдень.
Pозповідаємо про зміни, які відбудуться в обмеженнях для населення під час святкування Великодня.
Раніше повідомлялося, що на Великдень не передбачені зміни в обмеженнях та комендантській годині. Але
у Кіровоградській та Хмельницькій областях України, місцева влада прийняла рішення скоротити тривалість комендантської години.
Про це повідомили в обласних військових адміністраціях Хмельницької та Кіровоградської областей.
У Хмельницькій області повідомили, що все ж матимуть комендантську годину.
Відповідний наказ підписав Сергій Тюрін, виконувач обов’язків голови Хмельницької ОДА.
Відповідно до нього, у ніч з суботи 4 травня на неділю 5 травня комендантська година в Хмельницькій області встановлена з 00:00 до 3:00.
Також і на Кіровоградщині скоротять комендантську годину у Великодню ніч. За розпорядженням начальника Кіровоградської ОВА, у ніч із суботи 4 травня на неділю 5 травня комендантська година на Кіровоградщині триватиме з 00:00 до 4:00.
Які продукти не можна освячувати і їсти на Великдень
Не всі продукти призначені для святкового кошика або приготування на Великдень згідно зі стародавніми заборонами та традиціями. Деякі страви залишаються “не для святкувань”:
Шашлик, хоча й став популярним у другій половині XX століття, не має релігійного значення і не готується на Великдень.
Борщ, хоча традиційно готувався на свята, включаючи Великдень, але не вважається святковою стравою.
Супи, хоча не є ритуальною стравою, як борщ, можна споживати на Великдень, але вони не освячуються.
Кров’янка – ковбаса з кров’ю, заборонена до освячення та споживання у Великдень з церковних міркувань.
Алкоголь, окрім кагора, не освячується і не вживається у Великдень, оскільки це свято не передбачає гучних святкувань.
Салати, зокрема з буряка і хрону, можна готувати й споживати на Великдень, хоча зазвичай вони не входять до складу освячених продуктів разом із хріном.
Великдень залишається днем особливої урочистості й духовності, коли важливо дотримуватись традиційних звичаїв щодо приготування та освячення страв.
Варто пам’ятати про заборони та обмеження, щоб вшанувати це свято з належною пошаною й дотриманням культурних та релігійних норм.