Смальцем називають топлений жир свинячого сала. Він складає основу безлічі традиційних українських, польських, німецьких та інших страв. Також на смальці можна смажити овочі, м’ясо, напівфабрикати, борошняні вироби та багато іншого.
У наш час завжди можна придбати смалець, вироблений на заводі, але поціновувачі стверджують, що з домашнім він не зрівняється.
На жаль, дієтологи і вегетаріанці категорично проти такої їжі. Вони знайшли досить доказів, щоб засумніватися в користі смальцю, і не вживати його взагалі.
Однак багатьом він необхідний, щоб підтримувати своє здоров’я і відновлювати сили після важкої фізичної і розумової роботи. Не дарма в давнину всі їли смалець і майже не хворіли!
У чому користь смальцю?
Смалець містить в собі безліч корисних речовин:
Вітамін В4 або холін впливає на обмін білків і жирів в організмі, запобігає появі склерозу і покращує роботу серця, сприяє регенерації печінки при алкоголізмі та гепатиті.
Вітамін Е укріплює стінки капілярів і судин, запобігає утворенню тромбів, покращує згортання крові та сприяє регенерації тканин.
Вітамін D бере участь в обміні речовин, регулює процеси засвоєння організмом кальцію і фосфору, уповільнює зростання ракових клітин, активує ріст і формування кісткової тканини.
Селен захищає тканини ока від вільних радикалів, бере участь в процесі росту клітин.
Цинк покращує постачання сітківки ока киснем, сприяє поліпшенню структури зорового нерва.
Також в смальці є холестерин, як корисний, так і шкідливий. Перший необхідний для синтезу різних гормонів, входить до складу мембран клітин, також бере участь у виробленні серотоніну. Якщо у вас часто спостерігається пригнічений настрій, обов’язково їжте вранці до 50 г сала або 20 г смальцю.
Коли без смальцю не обійтися?
За словами вчених, смалець та інші продукти, багаті жирними кислотами, незамінні:
при сильних фізичних навантаженнях;
при загальному виснаженні організму;
в зимовий період;
при виведенні каменів з печінки або сечового міхура (після попередньої консультації з лікарем).
Що ще можна робити зі смальцем?
Смалець вживають не тільки в їжу, але і як лікарський і навіть косметичний засіб.
Ще за часів наших дідів смальцем змащували хворі суглоби, лікували екзему, що мокне, застуду та інші захворювання.
При облисінні проблемні ділянки шкіри змащують смальцем, а потім змивають теплою водою.
Процедуру повторюють кілька разів.
При болях в суглобах їх змащують на ніч смальцем, накривають вощеним папером, тепло загортають і залишають до ранку. Якщо до смальцю додати меду, то лікувальний ефект буде сильнішим.
У косметології смалець застосовують для очищення обличчя, усунення запальних процесів, зміцнення волосся:
Вітамін D сповільнює старіння шкіри, забирає лущення і сухість, надає м’якості та ніжності.
Вітамін B4 покращує регенерацію клітин, робить шкіру пружною.
Вітамін E розгладжує шкірні покриви.
Селен запобігає появі вугрової висипки.
Щоб підлікувати шкіру, яка обвітрилася і лупиться, втирайте смалець в уражені ділянки 7-10 хвилин. Будьте обережні навколо очей: тут наносити смалець необхідно легкими рухами. Потім очистіть залишки смальцю паперовою серветкою. Для закріплення ефекту можна нанести зволожувальний крем.
А ви любите цей прадавній продукт?