Дієтолог назвала найшкідливіший овоч, вживання якого слід звести до мінімуму, а краще – і зовсім відмовитися.
Про це розповіла дієтолог, ендокринолог, фахівець зі спортивного харчування Тамара Крамченікова.
На думку лікаря, найбільш “нездоровим” овочем є улюблена і часта гостя на столі більшості українців – картопля.
Чому від картоплі слід відмовитися
Нутриціолог каже, що овоч має низьку цінність за вмістом вітамінів і мінералів, високу калорійність і дуже багатий шкідливим крохмалем.
Також картопля виводить з організму рідину, порушуючи водний баланс, через що може змінюватися рівень цукру в крові.
Крохмаль, що міститься в картоплі розпадається в організмі до простих вуглеводів, глюкози і фруктози, тому його регулярне вживання може додати вам пару зайвих кілограм.
Крім цього деякі бульби картоплі можуть бути небезпечні для здоров’я, так як в них може міститися соланін – небезпечний токсин (в зелених бульбах). При отруєнні цією речовиною може виникати нудота, блювота, болі в животі – аж до летального результату.
Якщо ви все ж не можете без картоплі
Відзначимо, що картоплю якщо і вживати, то краще робити це правильно. Так, в МОЗ порадили їсти відварну картоплю без жиру, з овочами, в шкірці. А ще краще, щоб овоч був холодним.
При цьому шкірка допоможе зберегти вітаміни і мінерали, а крохмаль перейде в потрібну, резистентну форму і засвоїться кишківником.
Найкраще картоплю запікати або варити в шкірці, на пару або в мікрохвильовій печі